onsdag 19 september 2007

Vi har rätt!

Sakine Madon skriver i dag utmärkt om vänstern som usla förlorare med bakgrund av den senaste raden av vänstervandalism. Tänk om högerns anhängare skulle reagera lika vid en vänsterseger? Det skulle vi såklart inte.

Att vänstern är dåliga förlorare visar sig i både stort och smått. Borgerliga som förlorar val gratulerar (de hånflinande) segrarna, Göran Persson skickade aldrig några gratulationer till Reinfeldt. Borgerliga debattörer är oftast artiga och låter sina motståndare tala till punkt, Lars Ohly räcker finger mot sina debattörer i TV. Det är egentligen inte alls konstigt att dessa attityder även visar sig bland respektive sidas anhängare ute i landet. Det är knappast en slump att det är Ung vänsterfolk och autonoma socialister som krossar fönster till MUF-lokaler och vandaliserar lokaler som tillhör de borgerliga partierna med förklaringen att de är ”förbannade”. Förbannade MUF-are skriver insändare i stället.

Kanske kan man förstå de små liven ändå. Det är ju vi som har fått rätt. Gång på gång har vänsterns idéer överbevisats. Hela deras tankevärld har i princip raserats av den stora stygga verkligheten. Socialistiska samhällsexperiment har resulterat i sällan skådade misslyckanden – dels politiskt, men framför allt på ett mänskligt plan. Marknadsekonomin är så överlägsen alla planekonomiska försök att någon seriös debatt om politiska alternativ inte behövs längre. Socialdemokraterna har accepterat detta av ren självbevarelsedrift. Icke vänstern.

Kvar finns en av ”sociala hänsyn” bakbunden kapitalistisk ekonomi som av dessa orsaker inte levererar det välstånd som den har potential till men som ändå inte på något vis ligger i riskzonen för att ersättas av något socialistiskt alternativ. Klart att de är sura.

Inga kommentarer: