fredag 30 januari 2009

Svineri

En man har hängts ut på sexbrottssajten Sexbrott.com såsom dömd för våldtäkt. Men domen var förfalskad. Någon har uppenbarligen velat "skämta", eller i värsta fall orsaka stort lidande, för mannen och hans anhöriga genom att förfalska domen och skicka den till de törstiga gamarna på sexbrottssajten.

För det första begriper jag inte vad en dylik sajt har för existensberättigande över huvud taget. Människor som är dömda för brott ska efter avtjänat straff få möjlighet att återvända till vardagen igen utan att behöva utstå föraktfulla blickar, utan att trakasseras eller hotas. För det är just det en sajt som Sexbrott.com manar till. Indirekt. Vem är annars intresserad av vem som har begått vilket brott? För att föra en allmän kriminalpolitisk diskussion behöver vi inte veta vem som har begått ett särskilt brott, vad gärningsmannen har för personnummer och var han bor. Sådana här sajter manar bara till att skapa lynchstämning och "folklig rättvisa", något vi bör betacka oss för.

Sajten har dessutom ett patetiskt forum där enskilda domar diskuteras (även om begreppet "diskutera" kanske är en överdrift i detta fall). Nu ber de ansvariga den drabbade "hemskt mycket om ursäkt". Men det duger naturligtvis inte. Ett dylikt svineri är fullständigt oacceptabelt och lär få ett rättsligt efterspel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ni som kommenterar detta "Tilltag" har missat en viktig detalj. Vi vet inte varför detta skett, det är fullt möjligt att personer kritiska till denna sorts sajter gjort detta för att visa hur idiotiska deras verksamhet är, det påminner isf en hel del om filmen Life and death of David Gale, vidare så har detta tilltag visat vad som kan ske, precis som filmen på youtube som visade hur man forcerar ASSA evolution låset, den filmen lades inte ut för att förstöra eller lära ut hur man begår inbrott utan för att VARNA för vad som kan ske med en produkt full av hål. Detta verkar vara något liknande.

Hans Li Engnell sa...

Det är visserligen teoretiskt fullt möjligt att det förhåller sig på det sättet. Men oavsett vem som ligger bakom förfalskningen har väl poängen gått fram rätt tydligt då ansvariga för sajten faktiskt publicerade domen och personuppgifterna.

Anonym sa...

Det är ju konstigt att man först hävdar att man hämtar ut domar själva men sedan ändrar sig tvärt och säger att i just detta fallet var domen inskickad! Hur låter det egentligen? Tycker det luktar skunk! Säger bara att vem de än påstår har skickat in den aktuella så kan man inte tro på dem mer, vilka domar de än publicerar kan man inte tro på dem!