söndag 28 november 2010

Vi ska inte alls handla mindre

I går var det "buy nothing dag", den köpfria dagen. I tider när julhandeln börjar allt tidigare kan man tänka sig att förespråkarna för idén att avstå från att handla mötte visst motstånd under gårdagen. Jag var själv ute och handlade. Inte julklappar, men väl lite basvaror. Idén att vi handlar för mycket, att vår konsumtion måste minskas för att vi inte ska förbruka jordens resurser, är både banal och felaktig.

Varför är det alltid groteskshoppingen som får vara skyltfönster för vår konsumtionsbaserade ekonomi? Det måste vara väldigt få som känner igen sig i denna sorts shoppingmönster. De flesta av oss handlar visserligen saker vi inte måste ha för att överleva men som vi anser att vi kan unna oss eftersom vi har råd (typ restaurangbesök, TV-apparater, spelkonsoler, en ny spis trots att den gamla inte gått sönder etc.) men vi bränner inte hela månadslöner på Gucciväskor, elektronik eller krogbesök och blir inte aktuella för ett avsnitt av Lyxfällan. För de flesta är således shoppingen inget problem utan något vi 1) måste göra och b) mår bra av att göra.

Alla dessa konsumtionskritiker förlorar dessutom sin trovärdighet när de inte kan presentera ett trovärdigt alternativ till den konsumtionsdrivna ekonomin. Det finns trots allt länder där medborgarna inte har möjlighet att handla som vi gör. Nordkorea är förmodligen det land på jorden som genom medvetna politiska åtgärder har satt stopp för just konsumtion och handel på en fri marknad. Skälet är att förhindra uppkomsten av en "borgarklass". Trots att Nordkorea är det land som bäst torde leva upp till konsumtionskritikernas önskningar om att inte delta i den globala konsumtionsekonomin, framhålls inte landet som ett föredöme. Vanligtvis får vi inga exempel alls. Vi får bara veta att vi "konsumerar för mycket".

Faktum är att vi behöver konsumtion och tillväxt för att kunna utveckla även miljövänlig teknik och därmed kunna leva mer miljövänligt i framtiden. Att uppmana folk att handla mindre är därför dubbelt korkat. Lite rubbat nordkoreanskt sådär.

5 kommentarer:

John Doe sa...

Prylkonsumtion kräver naturresurser. Vi tog ut räntan på jordens resurser redan i augusti i år. Alla måste vi konsumera, men vi måste hålla oss inom ramarna. Tex att ha kvar dammsugaren tills den är slut. Att inte inse det är dummare än halvkorkat!

Hans Li Engnell sa...

Men hur löser du en sådan sak? Ska man tvingas bevisa att den gamla dammsugaren hälsat hem innan man får köpa en ny?

Göran Hådén sa...

Hej Hans!

Du som liberal(?) borde väl gilla om saker bar sina egna kostnader? Då skulle prylar vara väldigt mycket dyrare än idag, eftersom den miljöpåverkan som deras resursförbrukning orsakar får betalas av kommande generationer och oss alla istället för den som valde att köpa prylen.

Boktips: planb3.se

Anonym sa...

Men Hans, känner du inte igen mönstret? Det är ju identiskt med t ex alkoholdebatten och f ö hela den gröna nykommunistiska klimatrörelsens resonemang. Det är USA- och kapitalisthatets fula oliberala tryne som visar sig som så många gånger förr. Med hänvisning till någon procent "offer" (sådana som inte klarar stå frestelserna emot) så vill man klavbinda oss alla och piska oss till underkastelse under de nya självutnämnda härskarna. Både signaturen John Doe och Göran Håden vill gärna ack så gärna ta makten över oss och tvinga oss att dansa efter deras pipa. Och varför - jo därför att dom tror sig vara bättre och godare och smartare än vi är?

Marie sa...

Oavsett vad man tycker om tillväxtekonomin så fungerar den inte. Kolla upp exponentiell tillväxt. Om något ökar med 7% varje år så har det fördubblats inom 10 år. Ekonomin och konsumtionen ökar men jordens resurser gör det inte. Däremot ökar sopbergen och utsläppen. Det går emot all logik. Till och med Adam Smith som grundade den moderna ekonomin insåg att den inte skulle fungera i evighet. Idén var att alla skulle leva ett drägligt liv, komma upp i en viss levnadsstandard. Inte att alla skulle fortsätta att konsumera mer och mer varje år, det måste nå ett tak någon gång. På samma sätt är pensionssystemet fel, det kräver att fler barn föds och att fler och fler jobbar för att försörja fler pensionärer. Pensionen kräver större och större generationer även fast jorden inte blir större.