fredag 6 mars 2015

MP som dörrmatta

Miljöpartiet har under lång tid hållit en väldigt hög profil i integritetsfrågor. Partiet var högljutt aktivt mot FRA-lagen 2008 och kritiserade datalagringsdirektivet. MP har stått på rätt sida och verkar ha gjort det av en djupare övertygelse.

Sedan de gröna steg in på regeringskansliet i koalition med Socialdemokraterna har tonen emellertid ändrats drastiskt. Nu slingrar sig miljöpartisterna som masken på en krok så fort integritetsfrågorna kommer upp på bordet.

Visst, de gillar inte massövervakning, säger de. Men man kan ju inte alltid få som man vill. Och det är väl bättre att sitta i en regering och påverka lite grand åt rätt håll än att bara vara obstinat och säga nej?

Så löd Jakop Dalundes argumentation (se YouTube-klippet här) när han försvarade att MP i onsdagens riksdagsvotering (som fått minimal uppmärksamhet) röstade nej till att göra en översyn av FRA-lagen. Detta är exakt samma argument som Fredrick Federley och Annie Lööf använde sig av när de gick med på att släppa fram FRA-lagen 2008.

Vi vet hur det gick då. Det blev inget av med de där försäkringarna om integritetsskydd. Federley och Lööf blev lurade, bortdribblade, dragna vid näsan. I dag är omfattningen av och innehållet i FRA:s verksamhet lika okänd som någonsin. Vi vet att de samarbetar med NSA och GCHQ, vars massövervakning förklarats olaglig i Storbritannien. Men vi vet inte hur eller i vilken omfattning svenska medborgare utsätts för övervakning (även om vi får utgå från att vi övervakas hela tiden). Det mest besvärande är att svenska politiker inte verkar vilja veta heller.

Det som nu händer är att det gröna trollet spricker i dagsljus. Förtroendet för Miljöpartiet har sjunkit kraftigt under tiden i regeringsställning. Partiets hantering av integritetsfrågorna lär knappast göra att dess aktier skjuter i höjden. Självfallet handlar regeringssamarbete med andra partier om att kompromissa. Men ibland måste man också ta ställning för något, visa att man står för något. MP har visat att den höga svansföringen var ren populism, ingenting annat.

Så här brukar det se ut när populistiska extremistpartier tvingas ta ansvar. Då betyder gamla löften ingenting längre. Då viker man ned sig. Genom detta svek har MP gjort sig fullständigt överflödigt.

Den enda riksdagsoppositionen mot massövervakningen heter i dag Vänsterpartiet. Men så sitter de heller inte i regeringen.

Läs även:
HAX

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vissa partier och rörelser fungerar bara i opposition. Drivkrafterna är så primitiva och enkelspåriga att de inte tål att synas i praktisk handling.

Ett medielandskap som tog sina grundläggande uppgifter på allvar hade förstås gjort det betydligt svårare att orma sig fram i opposition. Och mygla sig fram i maktposition.

Men märkligt ändå att moderaterna verkar ha större förtroende än socialdemokraterna i förtroendeundersökningen. Och att Aftonbladet har ett ökat förtroende. Mycket konstigt.

Webster sa...

Federley och Lööf blev inte lurade. De visste exakt vad de gjorde, och räknade med att kunna slingra sig ur det hela om folk mot förmodan kom ihåg vad de sagt.
Det fungerade fint. Ingen har avkrävt Lööf ansvar, och Federley seglade till Bryssel och sitter där och lyder order precis som han gjorde här.
Jag förstår ärligt talat inte varför någon ger dem förnyat förtroende, men smaken är ju olika.

Ådärkomdenja sa...

Bryr sig Medel Svensson, radhus-7partisten om sånt här?

Integritetsfrågor, särskilt när maktkartellen ifrågasätts, ligger långt över huvudet på 87:an Kålrot. Detta är angeläget, kan och bör diskuteras flitigt.

Men de röster som bryr sig, förefaller som de ropandes röst i öknen.

Hans Li Engnell sa...

Ja. Precis så är det. Därför är det särskilt allvarligt att MP faller in i ledet och går S till mötes. Om än inte förvånande. Jag tror att de flesta såg detta komma, även om jag nog hade hoppats att de åtminstone skulle bråka lite grand.

Melmac sa...

MP har ju fått intern kritik för att de fått backa på det mesta. Är det konstigt när man har lite drygt 6% av väljarna bakom sig?

väntar med spänning.....


Anonym sa...

124 000 kronor i månaden och statsrådsbil kan nog få även en miljöpartist att bli lite mjuk i kanten.

Micke sa...




https://christianengstrom.wordpress.com/2008/06/23/sd-stodjer-fra-avlyssningen/

Hans Li Engnell sa...

Micke:

"Den enda riksdagsoppositionen mot massövervakningen heter i dag Vänsterpartiet."

Micke sa...

Ja visst. Jag tydligör bara något för dom som inte verkar veta hur deras eget parti förhåller sig.